Power Platform – Ürün İsimlendirmeleri
Merhaba,
Bu yazıda son dönemde sıkça değiştirilen bazı isimlendirmeleri ele alacağız. Microsoft tarafında yapılan bu değişiklikler ile birlikte blog yazılarında farklı terminolojiler kullanılmaya başlandı, eski terimler yeni terimler derken her şey birbirine girdi diyebiliriz.
Platform ve ürün grubuna göre güncel isimlendirmeler ve detaylarını elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.
Power Platform
Power Platform ya da Microsoft Power Platform, Power Apps, Power Automate, Power BI ve Power Virtual Agents gibi birden fazla aracı içeren ortak platformun adıdır.
Microsoft, Power Platform ‘un Business Application Platform olarak tanımlamaktadır ve no-code / low-code prensibi ile çalışmalar yapmamızı sağlayacak hizmetler sunmaktadır.
Power Apps
Power Apps, iş ihtiyaçlarımız için basit ya da kompleks uygulamalar oluşturmamızı sağlayan, bu uygulamalar için bir veritabanı (Microsoft Dataverse), birçok farklı bileşen ve farklı servislere bağlanabilen connector ‘ler içeren bir uygulama merkezidir diyebiliriz.
Power Apps tarafında hazırlayabileceğimiz 3 farklı uygulama türü bulunmaktadır;
Canvas Apps
Canvas App ‘ler, no-code / low-code mantığında çalışan ve kod yazmadan sürükle-bırak yöntemi ile ihtiyaçlarımıza yönelik mobil uygulamalar hazırlamamızı sağlayan yapılardır. Bu uygulamalar telefon ya da tablet uyumlu olarak farklı ekranlar için tasarlanabilir, aynı zamanda uygulamanın url bilgisi sayesinde web tarayıcımızda da çalıştırabiliriz.
Uygulamaları mobil cihazlarda açabilmek için iOS ya da Android markette Microsoft Power Apps uygulamasını indirmeli ve organizasyon email adresimiz ile oturum açmalıyız, bu sayede hazırladığınız ve / veya bizimle paylaştırılan uygulamaları kullanabiliriz.
Microsoft Excel formüllerine benzeyen kendine ait bir formül yapısı bulunmaktadır, bu sayede ihtiyaç duyduğumuz akışları ve kontrolleri kolayca uygulayarak istediğimiz geliştirmeleri rahatça yapabiliriz. İhtiyaç anında formüllere buradan ulaşabilirsiniz.
Canvas App ‘ler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Model-Driven Apps
Eğer hali hazırda Microsoft Dynamics CRM / Microsoft Dynamics 365 Customer Engagement ürünlerini kullanıyorsanız Model-Driven Apps size tanıdık gelecektir.
Model-Driven Apps arka planda bir database (Microsoft Dataverse) kullanan, arayüz olarak form, görünüm (view) ve raporlama grafikleri (chart / dashboard) oluşturmanızı sağlayan yapılardır.
Uygulamalarımızı oluşturabilmek için Microsoft Dataverse ‘de bulunan ortak tabloları (Common Data Model) kullanabilir ya da ihtiyacımıza özel olarak yeni tablolar oluşturabilir ve bu tabloları birbirleri ile ilişkilendirebiliriz.
Aynı zamanda herhangi bir instance oluştururken seçeceğimiz Dynamics 365 Business Applications ile hali hazırda birçok farklı amaç için tasarlanmış Model-Driven App ‘e erişim sağlayabiliriz.
Model-Driven App ‘ler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Power Apps Portal
Eski adıyla AdxStudio Portal ve sonrasında Dynamics 365 Portals olarak bilinen bu uygulama, Microsoft Dataverse üzerinde bulunan bilgileri organizasyon dışındaki kullanıcılarımıza ya da müşterilerimize kullandırmak için public portal yapıları oluşturmamızı sağlamaktadır.
Kendine ait editörü olan bu uygulama ile kolayca web portal yapıları kurgulayabilir ve ihtiyacımız olan dataları dış kullanıma açabiliriz.
İhtiyacımıza göre farklı özellikler barındıran portal türlerini kullanabiliriz;
- Customer Self-Service Portal
- Partner Portal
- Employee Self-Service Portal
- Community Portal
- Customer Portal
Power Apps Portal ‘ler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Power Automate
Power Automate, ihtiyaçlarımız için workflow (iş akışı) tasarlamamızı sağlayan hizmettir. Microsoft Dataverse ‘den bağımsız olarak çalışmakta (elbette yine Dataverse ile birlikte kullanabiliyoruz) ve birçok farklı ürün ve servis için işlemler yapmanızı sağlamaktadır.
Eski adıyla Flow ya da Microsoft Flow olarak kullandığımız bu hizmet, Power Platform çatısı altında Cloud Flow (mevcut Flow), Desktop Flow (ya da Power Automate for Desktop), Business Process Flows hizmetlerini içermektedir.
Cloud Flow
Cloud Flow ‘lar ihtiyacımıza göre birden fazla ürün ve servise bağlantı yaparak özel iş akışları oluşturmamızı sağlamaktadır. Automated, Scheduled ve Instant (Button) olarak kullanılmaktadır.
Automated Flow ‘lar belirli bir tetikleyici (trigger event) üzerinden işlem yapmamızı sağlamaktadır. Basit olarak Microsoft Dynamics 365 CE ‘de bulunan workflow ‘ları düşünebiliriz, herhangi bir kayıt oluşturulduğunda ya da alan değiştiğinde tetiklenen workflow ‘lara oldukça benzeyen Automated Flow ‘ların en güçlü özelliklerinden biri Microsoft Dataverse dışında da kullanılabilir olması. Örnek olarak Microsoft Sharepoint ‘e bir belge eklendiğinde tetikleyip, bu belgeyi email ile bir başkasına gönderip, aynı zamanda OneDrive ‘da yedekleyebiliriz. Aynı zamanda Microsoft ekosistemi dışında yer alan ürünleri de desteklemekte, eğer Amazon S3 kullanıyorsak, connector aracılığıyla hesabımızı bağlayabilir ve ilgili trigger ‘ları (tetikleyici) kullanabiliriz.
Scheduled Flow ‘lar, temel olarak Automated Flow ‘lar ile aynı olmakla birlikte trigger event bir zamanlayıcıdır. Basit olarak, Windows Scheduled Job altında çalıştırdığımız bir console application gibi düşünebiliriz. Belirlediğiniz zaman aralığında tetiklenen ve kurguladığımız işi yapan yapılardır.
Instant (ya da Button) Flow ‘lar ise Power Automate mobil uygulaması üzerinden tek tıklama ile tetiklenen ve diğer flow türleri ile aynı özellikleri sunan yapılardır.
Cloud Flow ‘lar hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Desktop Flow (Power Automate for Desktop)
Robotic Process Automation (RPA) hizmeti olan Power Automate for Desktop hizmeti ile, herhangi bir desktop ‘ta (kişisel bilgisayar ya da bir sunucu) belirli bir işi yapabiliriz. Örnek olarak bir Excel dosyasını okuyup, legacy sistemde çalışan bir muhasebe uygulamasında ilgili alanları otomatik olarak doldurup hesaplama yapabiliriz.
Power Automate for Desktop hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Power BI
Power Platform ürünleri ile direkt olarak entegre olabilen Power BI ile aynı zamanda cloud ya da on-premise birçok data kaynağı üzerinden data sağlayarak gerçek zamanlı raporlamalar ve analizler oluşturabiliriz.
Power BI hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Power Virtual Agents
Power Virtual Agents ile iş ihtiyaçlarımıza özel sanal asistanlar – chatbot oluşturabilir, istersek web sitemize ekleyip, müşterilerimizin kullanımına açabiliriz.
Power Virtual Agents hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Dataverse
Eski adıyla Common Data Service (CDS) olan Dataverse, Power Platform ‘un güvenli bir şekilde data saklamayı sağlayan merkezi ve ortak database yapısıdır, fakat sadece bir database olarak adlandırmak doğru olmaz. Aynı zamanda Azure Active Directory ile direkt entegrasyonu sayesinde sadece ilgili kullanıcıların kullanımına açıkken, sunduğu default güvenlik rolleri ile data güvenliği de sağlamaktadır. Ayrıca tablolarda alan türlerine göre gerekli durumlarda doğrulama işlemini de sağlamaktadır. Bu sayede, özellikle çoktan seçmeli (Choice) ve referans (Lookup) alanlarda veri bütünlüğünü sağlamaktadır.
Dataverse, Common Data Model ‘de tanımlı standard tabloları içermektedir. Aynı zamanda yeni bir instance oluştururken Power Platform ‘a ekleyeceğimiz Dynamics 365 Business Application (Sales, Marketing, Customer Service vb) ile ihtiyaç olan tabloları otomatik olarak yükleyebilir ya da kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda custom tablolar ekleyebilir ve bunların arasında ilişki kurabiliriz.
Model-Driven Apps database olarak Dataverse üzerine inşa edilmiştir, aynı zamanda Canvas App ‘leri de Dataverse connector yardımıyla direkt olarak ilişkilendirebiliriz. Power Automate ile oluşturduğumuz Cloud Flow ‘lar da yine aynı şekilde Dataverse ile kullanabilir.
Dataverse hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Common Data Model (CDM)
Common Data Model, Dataverse üzeride barındırılan Microsoft ve birlikte çalıştığı iş ortakları tarafından belirli standartlarda oluşturulmuş, ortak iş ihtiyaçlarına uygun olarak genişletilebilir (extensible) data yapılarıdır.
Temel olarak Dynamics 365 Customer Engagement ve Dynamics 365 F&O uygulamalarından aşina olduğumuz Account, Contact, Lead, Case, Budget, Sales gibi tabloları içermektedir.
Bu tablolar Power Platform üzerinde barındırılan tüm uygulamalar tarafından ortak bir şekilde kullanılabilir durumdadır.
Common Data Model hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Microsoft tarafından hazırlanmış resmi dokümantasyona buradan ulaşabilirsiniz.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.